UV-STERILISATIE

UV-sterilisatie: voor een optimale waterkwaliteit

Wij houden uw zwembad het hele jaar door proper door het toepassen van UV-sterilisatie. Hiermee worden ook slechte bacteriën gedood, zodat het water ook gezond en dus veilig blijft.

UV-sterilisatie: hoe werkt het?

UV-sterilisatie systemen doden bacteriën door hun genetisch materiaal te vernietigen zodat ze zich niet kunnen reproduceren of verspreiden in uw zwembadwater, zelfs op oppervlakken die niet direct blootgesteld zijn zoals tegels in de buurt van duikplanken.

Deze UV-sterilisatie systemen werken goed omdat 254nm golven effectief zijn gebleken bij het doden van alle soorten microscopische organismen, waaronder die welke huidinfecties veroorzaken, gedeeltelijk dankzij het feit dat ze minder energie hebben dan zichtbaar licht.

UV-lampen voor reiniging en langdurige conservatie

UV-lampen helpen bij het verwijderen van vuil en roestvlekken en bestrijden bacteriën die in het water ziekten kunnen veroorzaken (chloor doet dat ook, maar slechts tot op zekere hoogte).

Tegenwoordig bestaat het onderhoud van openbare spa’s en zwembaden hoofdzakelijk uit het gebruik van krachtige ontsmettingsmiddelen, zoals zoutzuur of hypochloriet, die de giftige stoffen afbreken als ze niet snel genoeg worden verwijderd: deze zelfde producten produceren echter ook gevaarlijke bijproducten, chlooramines genaamd, waaronder NCI 3-gas dat regionaal bekend staat om zijn sterke geur en de typische gevaren voor de gezondheid die ermee gepaard gaan.

Ontchloren via UV tegen irritaties en geuren

Het gebruik van UV-systemen zal de concentratie aan chloramines sterk doen afnemen, met soms wel 50%, zonder een verslechtering te veroorzaken van het bacteriegehalte in het water.

Chloramines worden vaak aangetroffen in zwembadwater en veroorzaken “rode ogen”, irritatie van de huid en ook een karakteristieke geur die sommige mensen misselijkmakend of irriterend vinden, terwijl anderen het gewoon helemaal niet opmerken.

Voordelen van ontchloren via UV

  • Een doelgerichte ontsmetting is verzekerd dankzij de toevoeging van UV-C
  • Een vermindering van 50 tot 75% van de hoeveelheid gecombineerde chloor om een gemiddeld niveau te bekomen van 0,1 tot 0,3 ppm
  • Vermindering van roestvorming
  • Vermindering van de te vernieuwen hoeveelheid water: een besparing van 25 tot 60% naargelang de inhoud van het bad
  • Een betere beheersing van verwarming- en ontvochtiging kosten
  • Verbetering van de omgevingslucht die de gezondheid van de baders en personeel ten goede komt
  • Een opmerkelijke verbetering naar zwemkwaliteit door de vermindering, zelfs verdwijning van ogen- en neus irritaties
  • Meer respect voor de omgeving
  • Het terugwinnen van de investering in UV-installatie binnen 9 tot 24 maanden
  • Snelle installatie en eenvoudig in onderhoud

UV-systeem Eau’rigine

Dit systeem is mogelijk voor alle soorten zwembaden, zowel privé als publiek.

Hoe werkt het?

Het UV-systeem is een roestvrij stalen cilinder van 316 liter met twee lagedruk lampen die een straling van 254 nanometer uitzenden en per lamp een elektrisch vermogen van 75 watt verbruiken. De kwartsbuizen dienen als isolatie voor zowel de vloeistofniveaus binnenin, als tegen de hitte die door deze lampen wordt afgegeven, om veilige temperaturen te handhaven tijdens de werking. Ze voorzien in de elektrische stroom die nodig is om ze, indien nodig, automatisch aan te zetten via automatische stroomonderbreker beveiligingssystemen die zijn ingebouwd in aluminium kasten. Die zorgen ervoor dat de werking van de UV-lampen gegarandeerd is.

Twijfel niet contact met ons op te nemen voor meer info of een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis.